Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

22-10-2020 11:07
Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?
Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?
 
Tüketildiğinde sağlığa bir çok faydası olan canlı organizmaların tamamına probiyotik besin deniyor. 
Bağırsak mikrobiyotasının dengesi etkilendiğinde probiyotiklerin kullanılması oldukça önemlidir.
Probiyotikler, insan vücudunun savunma mekanizmasını aşarak bağırsağa ulaşabilmelidir.
Burada bağırsak duvarına bağlanırlar, zararlı mikroorganizmalarla savaşarak mikrobiyota dengesinin geri kazanılmasına yardımcı olurlar.
Diğer taraftan, bağırsaklarımızda ve vücudumuzun diğer bölümlerinde hastalık oluşumuna zemin hazırlayan bakteri ve mikropların çoğalmasını engelleyen probiyotikler; bozulan bağırsak florasının tekrar eski sağlığına kavuşturuyor.
Canlı mikrobiyal gıda katkıları olarak probiyotiklerin en bilinenleri laktik asit bakterileri ve bifidobakterilerdir 

Probiyotik Tarihi;
Bazı bakterilerin oynadığı yararlı rolün özgün modern hipotezi ilk olarak Rus bilim insanı ve Nobel ödüllü Elie Metchnikoff tarafından bulunmuştur. 1907'de normal bağırsak mikrobiyotasının bir parçası olan clostridia gibi proteolitik bakterilerin, proteinlerin sindiriminden fenoller, indoller ve amonyak içeren toksik maddeleri ürettikleri bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında zaman içerisinde probiyotiklerin vücut sağlığı ve sindirim sistemi açısından rolü de belirginleşmeye başlamıştır.
 

Probiyotikler Hangi Durumlarda Nasıl Kullanılır?
 
Probiyotikler, birçok sağlık problemine karşı kullanabiliriz. Özellikle fayda sağladığı hastalıkları kısa kısa şöyle özetleyebiliriz;
Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan ishal
Hassas bağırsak sendromu
 
Probiyotik Besinler Nelerdir?
• Yoğurt: En bilinen probiyotik kaynağı yoğurttur. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde, sindirim sistemini zararlı bakterilere karşı korur ve gerektiğinde onlarla mücadele eder.
• Kefir: İçerdiği probiyotik mikroorganizmalar ile, sindirim sorunlarının daha hızlı çözülmesini sağlar.
• Peynir: İçerisinde bağışıklık sistemini güçlendiren mikroorganizmalar vardır.
• Turşu: Yine içerisinde sindirim sistemi için yararlı bakteriler vardır.
• Keçi sütü: Keçi sütünde bulunan bakteriler, vücuda enerji verirler ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
• Bitter çikolata: Bir parça bitter çikolata, tüketeceğiniz süt ürünlerinden 2 kat daha fazla probiyotik içerir.
• Ayran: Yoğurt bazlı olduğu için, sindirim sistemindeki zararlı bakterilerin yok edilmesine ve yararlı bakterilerinde artmasına yardımcı olur.
• Kombu çayı: Bu çay, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bizim kültürümüzde çok bilinmese de vücuda enerji verir ve rahatlama sağlar.
 









IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.